FAQ Smartphone app

Algemeen

Wat is het doel van de app?
Deze app is onderdeel van de langlopende Nederlandse KBO studie. Het doel van de app is om uw dagelijks leven, functioneren, emoties, bewegen en sociale activiteiten in kaart te brengen. Hierbij wordt er gekeken naar hoe u zich gedurende de dag voelt en wat u doet. 

Wat houdt de app in?
De Ethica Data app bestaat uit twee onderdelen: een actief en een passief onderdeel. Het actieve onderdeel kan gezien worden als een soort dagboek. Hierbij zullen multiple choice vragen gesteld worden over hoe u zich op dat moment voelt en wat u op dat moment aan het doen bent. Dit houdt in dat u actief vragen vragen invult. Het passieve gedeelte bestaat uit het meten van bijvoorbeeld hoeveel stappen u op een dag zet of hoelang uw scherm aanstaat. Met passief wordt dus bedoeld dat u zelf niks hoeft te doen, maar dat de app metingen uitvoert.


Ethica Data app

Wat wordt er actief gemeten?
Het actieve gedeelte bestaat uit korte vragenlijsten met multiple choice antwoorden, waarbij in kaart wordt gebracht hoe u zich gedurende de dag voelt en wat u doet. Hierbij kunt u denken aan vragen als: “Hoe ontspannen bent u op dit moment?”. Dit houdt dus in dat u actief vragen invult.

Wat wordt er passief gemeten?
De app doet gedurende de dag een aantal metingen. Met passief wordt bedoeld dat u verder zelf niks hoeft te doen voor deze metingen. Zo meet de app uw lichaamsbeweging (zitten, lopen, fietsen, auto), mobiliteit (hoe vaak en hoever verplaatst u zich; GPS), het aantal stappen op de dag en schermstatus (staat uw scherm aan/uit). Wanneer u een Android heeft, wordt daarnaast ook gemeten van welke apps u gebruik maakt, maar wij kunnen nooit zien wat u met die apps doet, of wat u op uw telefoon uitvoert.

Kan ik de app pauzeren?
Ja, dat kan! Om uw privacy te beschermen, is er een pauze-modus. Als u de pauze-modus selecteert, worden er gedurende één uur geen gegevens verzameld of metingen gedaan. Vlak voordat de app weer verder gaat met metingen, krijgt u een melding dat het uur voorbij is. 
Ook kunt u ervoor kiezen om uw locatie (GPS) zowel aan als uit te zetten. Dit is bijvoorbeeld handig als uw batterij bijna leeg is. Vergeet alleen niet om de locatie (GPS) weer aan te zetten zodra de batterij weer vol is!

Hoe zit het met het batterijgebruik?
De batterij kan wat sneller leeg gaan doordat de app in de achtergrond draait. Als uw batterij bijna leeg is, kunt u gemakkelijk uw locatie (GPS) even uitzetten om de batterij te besparen. 

Kan ik meedoen met zowel iOS als Android? 
Ja, dat kan! De Ethica Data app is te gebruiken voor zowel iOS als Android telefoons.

Mijn app heeft een storing. Wat moet ik doen?
Neemt u zo snel mogelijk contact op met het KBO team. U vindt onze contactgegevens op deze pagina.


Deelname aan het onderzoek

Hoeveel tijd ben ik kwijt?
Het actieve gedeelte zal ongeveer 10 minuten per dag in beslag nemen (5 keer per dag een korte vragenlijst van ongeveer 1-2 minuten per keer). U zult merken dat hoe meer vragenlijsten u invult, hoe sneller het invullen gaat.
Voor het passieve gedeelte hoeft u niets te doen, maar het is wel belangrijk dat u de telefoon bij u draagt.

Hoe lang staan de vragenlijsten open?
De korte vragenlijsten staan voor 60 minuten open, u zult elke 15 minuten een melding krijgen.

Wat gebeurt er als ik een werkvergadering heb in de tijd dat ik een vragenlijst moet invullen?
Het is niet erg als u een keer een vragenlijst mist. U kunt deze dan gewoon overslaan en verder gaan met de volgende vragenlijst.

Wat gebeurt er als ik een dagboekje vergeet?
Dat kan gebeuren! U kunt deze dan gewoon overslaan en verder gaan met de volgende vragenlijst.

Hoe lang duurt de app?
De app duurt in totaal twee weken. Na twee weken krijgt u een bericht van het KBO team dat uw deelname erop zit en u de app weer mag verwijderen.

Hoeveel ruimte neemt de app in beslag?
Afhankelijk van het toestel dat u gebruikt neemt de app tussen de 30 en 40 mb geheugen in beslag.

Krijg ik vergoeding voor deelname aan het onderzoek?
Voor uw deelname aan het smartphone onderzoek krijgt u een bol.com tegoedbon van €10,-. Indien u eerder besluit te stoppen met het onderzoek wordt een lagere vergoeding uit betaald. Als u daarnaast ook deelneemt aan de online vragenlijsten op de computer, ontvangt u voor dat gedeelte ook nog eens een cadeaukaart van €15,-.

Wat moet ik doen als ik niet meer mee wil doen?
Als u niet meer mee wilt doen aan het onderzoek, kunt u contact opnemen met het KBO team. U vindt onze contactgegevens op deze pagina.


Gegevens

Wie krijgen mijn gegevens in handen?
In dit onderzoek worden gecodeerde gegevens doorgestuurd naar landen buiten de EU. Dit is nodig omdat wij gebruik maken van een applicatie van Ethica Data, een Canadees bedrijf met een Canadese server. Uw privacy zal echter op een gelijkwaardig niveau worden beschermd. Uw gegevens worden alleen in een gecodeerde vorm overhandigd aan onderzoekers uit landen buiten de EU, dus zonder dat uw naam of andere persoonlijke gegevens vermeld worden die u direct kunnen identificeren. Wanneer alle deelnemers klaar zijn met het onderzoek, worden alle gecodeerde gegevens doorgestuurd naar het KBO team. Daarna zal de data op de Canadese server worden vernietigd.

Hoe lang worden mijn gegevens bewaard?
De gegevens worden 15 jaar bewaard op de onderzoekslocatie, hierna worden ze vernietigd. 

Wat gebeurt er met mijn gegevens in geval van diefstal?
Bij verlies of diefstal van de telefoon zijn de gegevens beschermd. De gegevens worden gecodeerd opgeslagen op uw telefoon, zodat deze niet zomaar gekraakt kan worden.